7 sleutels voor een succesvolle overdracht

Niets is eeuwig, vroeg of laat wordt elke ondernemer geconfronteerd met de vraag: “gaat mijn onderneming blijven voorbestaan en wie zal dan het roer overnemen”? Naar aanleiding van de Vlaamse week van de bedrijfsoverdracht nemen we jullie graag mee doorheen 7 sleutels voor een geslaagd proces.

 

1 Tijdig beginnen

Neem jij soms de tijd om stil te staan hoe je de toekomst verder ziet evolueren of wat er nodig is om datgene dat is opgebouwd verder te zetten? Door dit tijdig te doen, kan je bewuster en gerichter keuzes maken, meer ruimte houden om pistes te onderzoeken, de realisatie ervan optimaliseren (fiscaal, financieel, VLIF,…) en jezelf en de andere betrokkenen de luxe te bieden om te wennen en te ontdekken wat dit juist allemaal teweeg brengt.

 

2 Dialoog stimuleren

Waar wil jij je aandacht (nog) op richten binnen het bedrijf, je leven, je gezin…? En is dat erg verschillend nu en over vijf jaar? Hoe zit dat bij de kinderen, opvolger(s)? Wil er iemand het bedrijf verderzetten of denken we het te weten?  Het lijkt heel simpel maar het blijft voor veel familiebedrijven een hele uitdaging om eigen ambities en verwachtingen duidelijk te krijgen en deze  te delen met elkaar.  Vermijd deze grootste boesdoener in het proces en ga in dialoog met jezelf en je omgeving.

 

3 Transparantie creëren

Zijn je bedrijfsgegevens up to date en ergens eenvoudig terug te vinden? Of zit heel veel informatie enkel en alleen in jouw hoofd of ergens (onverwerkt) tussen een stapel papieren op je bureau? Als je het bedrijf klaar wil maken voor de volgende generatie, dan zal je ervoor moeten zorgen dat deze cijfers, kengetallen (TIBER), inkomsten en lasten duidelijk raadpleegbaar en correct zijn.

 

4 Zorg dragen voor later

Heb je veel liquide middelen aan de kant of zit jouw spaarboek ook in het bedrijf? Veel ondernemers investeren hun geld in het bedrijf of in de aankoop van grond. Streef hierin naar een gezonde balans en tracht ook middelen buiten het bedrijf te investeren of te sparen. Daarnaast loont het ook als je voor jezelf eens de oefening maakt: hoeveel middelen gaan we nog nodig hebben in de toekomst (huishouden, hobby’s, woning,…) en waar gaan we deze in de toekomst nog uithalen (pachtinkomsten, verkoopsom, pensioen, huur) zo voorkom je onaangename verrassingen.

 

5 Wees een mentor

Welke skills zijn er nodig om het bedrijf over te nemen? Welke eigenschappen zou jij graag aanwezig zien bij je kandidaat opvolger? En wat kan jij doen om deze persoon hierin te laten groeien? Een bedrijf overdragen houdt in: de overdracht van kennis, leiding en eigendom. Vergeet zeker deze eerste twee punten niet de nodige aandacht en zorg te geven! Werk samen met je kandidaat opvolger een traject uit waarin duidelijk wordt hoe kennis en leiding worden overgedragen doorheen de tijd.

 

6 Samenwerking organiseren

Alles zelf doen is optellen, samenwerken is vermenigvuldigden, althans zo zou het moeten zijn. Door de trend naar meer gefaseerde bedrijfsoverdrachten is de kans reëel dat je voor een langere periode gaat samenwerken op het bedrijf. Stem deze samenwerking goed af en overloop hoe je de dagdagelijkse samenwerking gaat vormgeven om conflicten en ergernissen te vermijden. Er bestaat een werkboek ‘Geef je samenwerking kleur’ dat je op een heldere en praktische manier op weg helpt.

 

7 Laten ondersteunen

Zie je er ook geen beginnen aan? Geen nood, laat je ondersteunen. We weten ondertussen dat een bedrijf overdragen veel aandacht en zorg vraagt zowel op het familiaal als zakelijk vlak. Er zijn heel veel regels en wetten die dienen gerespecteerd te worden, maar er zal ook veel moeten gepraat worden om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Om jezelf de zoektocht naar hulp te vereenvoudigen kan je terecht op één adres: het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging. We bieden je ondersteuning doorheen het proces op maat van je familie-bedrijf.

 

Inspiratieavond Bedrijfsopvolging

Wil je graag meer weten over bedrijfsoverdracht? Zit jij en je familie met veel vragen rond dit thema? Kom dan zeker op donderdag 8 november naar Gent (vanaf 19u30 - Communicatieloft). Daar kan je met gans de familie deelnemen aan een GRATIS inspiratieavond rond dit thema. Tijdens deze avond ontdekken jullie welke uitdagingen er spelen bij een bedrijfsoverdracht en beleven jullie samen hoe je er mee aan de slag kan gaan. Dus zeker niet twijfelen, ga voor een goede start en schrijf je nu snel in via diane.goris@boerenbond.be of bel naar 016 28 61 02. Samen maken we werk van een succesvolle overdracht, tot gauw.

 

Voor meer info: check onze opleidingen op onze website.

 

Veel succes!