Oriëntatie: bereid jezelf en de familie voor

Oriëntatie: bereid jezelf en de familie voor

Een bedrijfsopvolging zonder oriëntatiefase is als een gebouw zonder fundament. Toch wordt juist aan deze fase vaak te weinig aandacht besteed. Jammer, want heel wat familieruzies hadden kunnen voorkomen worden als de betrokkenen beter met elkaar gecommuniceerd hadden. Maar het leven van heel wat overlaters zou ook een pak onbezorgder kunnen zijn na de bedrijfsopvolging als ze bij de overdracht niet alleen het bedrijf en de kinderen centraal hadden gesteld, maar ook zichzelf.

Communicatie tijdig te starten

Het KCBO legt er dan ook steeds veel nadruk op om de communicatie tijdig te starten, zowel in individuele familiegespreken als via onze opleidingen. Want wat wil eenieder? Wat is de toekomstvisie voor het bedrijf en de familie? Wat hebben de ouders nodig om financiële zekerheid te hebben in de toekomst? Is het bedrijf (en de overnemers en overdragers) klaar voor een overname? En hoe gaat de samenwerking tussen de twee generaties aangepakt worden? Deze vragen vormen een eerste stap in het proces om de overdracht van het bedrijf en het patrimonium vorm te geven.

 

Vertrouwenspersoon

Om ervoor te zorgen dat deze onderwerpen uitgeklaard kunnen worden en bespreekbaar kunnen gemaakt worden bij de familie kan het goed zijn om een vertrouwenspersoon in te schakelen. Daarvoor kan je de consulenten van het KCBO uitnodigen. Nadat je stilgestaan hebt bij deze vragen en uitdagingen kan je de juridische, fiscale en financiële experten aan het werk zetten om via de juiste methodieken een oplossing op maat te laten vormen die aansluit bij je wensen en behoeften.