Omdat je het toch niet kunt meenemen

De overdracht van eigendom naar de volgende generatie is in landbouwfamilies steeds een moeilijk moment. Moet je wachten tot je er zelf niet meer bent en laat je de kinderen dan maar alles zelf regelen of kan je ook reeds bij leven een regeling treffen waarin iedereen zich goed kan vinden?

 

 

Kenniscentrum Bedrijfsopvolging, een initiatief van Boerenbond, Innovatiesteunpunt, Groene Kring, KBC en SBB organiseert deze dagen vijf infoavonden waarin uitgelegd wordt welke mogelijkheden er zijn voor wie het allemaal op tijd geregeld wil zien.

 

 

Maandag waren er in Diksmuide bijna 200 geïnteresseerden voor de uitleg van de specialisten van het kenniscentrum, KBC en SBB. Zij stelden een complete gereedschapskist voor (in hippere termen een toolbox) met allemaal mogelijkheden. Het kan immers een enorm verschil maken in (financiële) haalbaarheid voor een mogelijke overnemer of voor de erfgenamen als men gebruikt maakt van de vele speciale regelingen die de Vlaamse en federale wetgeving voorzien. De verschillen kunnen al snel oplopen tot in de honderdduizenden euro’s! En gelet op het feit dat de gemiddelde Vlaming toch liever niet meer belasting betaalt dan nodig, lijkt het beter om op tijd te beginnen werken aan de overdracht van eigendom, roerend zowel als onroerend.

 

 

Uit de studieavond bleek ook al snel dat elk bedrijf verschillend is. Er moet dus voor elke situatie een aangepaste oplossing uitgewerkt worden en dat vraagt meestal ook tijd. Daarom nogmaals: begin er op tijd aan en wacht niet tot het te laat is.

 

 

En ja, we weten dat het emotioneel moeilijk is om de controle op je eigendom (deels) over te dragen aan de kinderen. En ja, we weten dat er een volks gezegde is dat zegt dat je je toch niet uitkleedt voordat je naar bed gaat, maar het allemaal maar op zijn beloop laten en je erfgenamen en/of overnemers met torenhoge successiebelastingen opzadelen, dat is toch niet wat een ouder voor zijn kinderen wil …

 

 

Neem daarom contact op met het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging,  je SBB-contactpersoon of iemand van KBC. Zij zullen je helpen om een gepaste regeling uit te werken waarmee je tevreden kan zijn. Zo zorg je er trouwens voor dat je een zorgeloze oude dag kunt genieten. Dromen we daar niet allemaal van?

 

Bron: Boerenbond.be